Перейти до основного вмісту

Отже, вітаю!

Життєві обставини склалися так, що зараз ти читаєш мій блог. Маю надію, що його контент прийдеться тобі до смаку :)

Розпочати ж свою інтернет-історію хочу з близької моєму серцю події – Всесвітнього дня орієнтування. Чому так, розкажу пізніше.


Орієнтування і маси


11 травня 2016 року вперше в історії пройшов Всесвітній день орієнтування, який об’єднав 252 957 учасників із 81 країни. Саме стільки людей майже одночасно вийшли на різноманітні спортивні дистанції у всьому світі. Колишній президент IOF* Брайан Портеус (Brian Porteous) дотримується тієї думки, що цей день показав – орієнтування дійсно глобальний вид спорту.
«Серйозними» такі змагання назвати важко, проте вони мають свою унікальну мету: масова пропаганда орієнтування у світі. За ідеєю, проведенням цих змагань займаються викладачі у школах, тренери, адміністрації клубів та ентузіасти. IOF пропонує ставити у цей день різноманітні «ігрові» дистанції: лабіринти, легкі спринтерські дистанції, дистанції у парках, приміщеннях шкіл, університетів, можливо, торгових центрах та подібне. Тобто, головне – влаштувати цікаве та захоплююче свято.
Для чого? А щоб спонукати якомога більше дітей та молоді займатися цим видом спорту. Такий собі масовий піар-хід.
До речі, минулого року цей день відсвяткував 4001 українець із понад 250 тисяч загалу. Локації розмістились у таких містах, як Луцьк, Ужгород, Чернівці, Вінниця, Київ, Суми, Харків, Одеса, Полтава, Дніпро та інші. Це не погано, якщо брати до уваги рівень орієнтування в Україні, але катастрофічно мало, якщо порівнювати зі Швецією, яка представлена майже 36 тисячами спортсменів (беру до уваги Швецію винятково через те, що рівнятися треба тільки на кращих).

7 кроків за 7 днів


«Думай глобально, дій локально» – таке кредо для Всесвітнього дня орієнтування пропонує IOF. Що це означає? Певно, що, навіть, змагання серед учнів одного класу, проведене під час звичайного уроку, – неабиякий внесок у піар-компанію улюбленого виду спорту. І особисто я вважаю, що тижня цілком достатньо, щоб організувати невелику цікаву подію у своєму місті ;)
Сьогодні 16 травня. До Початку свята залишається 7 днів, а ідейні натхненники пропонують 7 кроків для проведення змагань. Тож, на старт…

Крок 1 – реєстрація

Перше, що нам пропонують – зареєструвати майбутню подію на офіційному сайті Всесвітнього дня орієнтування.
Для цього треба натиснути на кнопку «Register participation», яка кине вас на сторінку входу до системи. Далі – в залежності від того, чи були зареєстровані раніше, – ви або створюєте новий аккаунт, або здійснюєте вхід до системи. Після, просто створюєте нову локацію і – вуаля! – ви вже долучилися до святкування.

Крок 2 – реклама

На головній сторінці офіційного сайту, внизу, ви можете знайти цілий набір рекламної продукції. Флаєри, постери, дипломи, нагрудні номери, бейджі… Навіть, форму картки для відмітки компостером та викрійку для стягу.
Вся промо-продукція – яскрава та тематична. Ви можете використовувати її для ефектної та ефективної реклами вашого заходу: і виглядатиме професійно, і учасникам – пам'ять.

Крок 3 – карта

Свято – чудовий шанс відновити старе або намалювати щось нове! І не тільки ліс або парк. IOF пропонує створювати карти як звичні нам – ліс, парк, житлові масиви, – так і карто-схеми або карти всередині різних приміщень. Головне – щоб було цікаво і зрозуміло тим, хто тільки знайомиться зі спортивним орієнтуванням.
До речі, один із спонсорів Всесвітнього дня орієнтування – OCAD – надає організаторам 200 безкоштовних ліцензій на свою програму для викреслювання карт. Для того, щоб отримати одну із них ви можете подати заявку до організаційного комітету.

Крок 4 – дистанція

Жодних обмежень для фантазії! Хочете лабіринт – робите лабіринт. Хочете квест з елементами орієнтування – будь-ласка. Можете влаштувати естафети, конкурси, ігри… Усе, що прийдеться вам до душі.
Окрім пропаганди самого орієнтування, використовуйте ці змагання, як можливість для реклами свого клубу чи організації. Можливо у вашому місті є люди, які б хотіли займатись орієнтуванням, але не знають де?

Крок 5 – свято

І знову – океан варіантів. Чи це будуть змагання у визначений час, чи у довільній формі цілий день. Денне, нічне, на велосипедах, байдарках, конях… Будь-що на будь-який смак.
Для контролю відмітки можна використовувати і електронні системи, і компостери, і олівці, а, можливо, і ребуси або математичні приклади.
Умова лише одна – має бути весело!

Крок 6 – пам'ять

Знайдіть можливість надрукувати дипломи для всіх учасників. Якщо не можете – зробіть якісь пам'ятні наклеєчки або інші невеличкі сувеніри. Учасникам буде приємно!

Крок 7 – останній

Оперативненько зробіть звіт в тій же системі, де реєстрували свою подію. Вкажіть кількість учасників, залийте фото, розкажіть усім, які ви молодці :)
Це необхідно для підрахунку статистичних даних і порівняння із минулим та майбутніми роками.

Більш детальну інформацію ви знайдете на офіційному сайті та у керівних вказівках.

Обіцянка


А тепер стосовно того, чому ця подія близька моєму серцю.
Багато років підряд – іще з самого дитинства, – була у мене мрія: щоб на день мого народження припали якісь змагання. Ну хворенька я людина, що поробиш. Та мрія видавалась нездійсненною. Тому що Командний чемпіонат проходить зазвичай на початку травня, а в кінці діти та студенти розбираються із своїми «хвостами», намагаються гідно чи не дуже закінчити навчальний рік.
Чесно признаюся, по-білому заздрила тим, хто святкував своє дорослішання на змаганнях та зборах. Аж раптом, перевіряю я пошту, а там – розсилка про Всесвітній день орієнтування на 2017-й рік. Дивлюсь дату – 24 травня, наче нічого особливого, але щось не те. Думаю, напружую мозок, а потім…
-         Ба, та це ж мій день народження!
То тепер можу з упевненістю сказати, що мрії збуваються!

Вдалих стартів і файного настрою.




*IOF – Міжнародна федерація спортивного орієнтування (International Orienteering Federation)

Коментарі

  1. Вітаю з Днем народження :)
    Гарний початок, цікаво читати. Буду чекати нових тем.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Витягнуте із шафи

Закривала на першому курсі свої  « хвости » з історії. Викладач попросив написати тези щодо розвитку орієнтування в Україні. Шукала всюди, де могла: дві-три друковані видання, що вдома припадають пилюкою, різні сайти, блоги. Вийшло взагалі-по-загалям. Приблизно і поверхнево. Світ і орієнтування Орієнтування зародилося у Скандинавії, як елемент підготовки військових, наприкінці XIX ст., а вже як спорт, остаточно сформувалось у Норвегії в 1897 році. Тоді, 13 травня поблизу Бергена, були проведені перші задокументовані змагання із цього виду спорту, в яких вперше приймали участь не тільки військові, але і штатські спортсмени. А от першим відомим переможцем став Педере Фоссума у змаганнях поблизу Осло (Норвегія) 31 жовтня 1897 року. 6 лютого 1899 року стартують перші змагання з орієнтування на лижах у Трондхеймі (Норвегія). На початку ХХ ст. ініціативу розвитку орієнтування підхопили шведи, а за ними й фіни, які у 1905 році створюють «Союз орієнтувального спорту» - фактично пе

Створи своє літо

Горóд, Бабуся , М оре – ці особи вважаються невід’ємними супутниками Літа. Для більш досвідчених майстрів «життєвого досвіду» сюди можна додати і Роботу. Принаймні, це стосується середньостатистичного жителя України. Якщо ж брати до уваги людину, яка випадково чи навмисне одного дня відкрила для себе світ орієнтування, то ці «друзі» гуртом  їдуть  на відпочинок до лісу, бо саме там живе ідол спортсменів – Змагання. Полеміку порозводила, а тепер до справи. Поки у моїй голові зріє і тужиться нова тема «не просто так», я вирішила вас розважити легким оглядом літніх змагань, які заплановані до проведення на Україні. А почну я з весни :) Кубок «Партизанської іскри», Миколаївська обл., 25-28 травня Інформації про ці змагання вкрай мало, бо я знайшла тільки Бюлетень №1 , де сказано про місце проведення, процес заявки та стартові внески. Хоча, можна зробити ставку на цікаву місцевість. Я ніколи не була у тих краях, але чула, що поблизу Южноукраїнська є де побігати. Інфо шукай